Zeer succesvolle TOTO Dutch Open 2024 voor FDB-leden

Bericht:

Het zal iedereen binnen de dartswereld niet ontgaan zijn; afgelopen weekend was de TOTO Dutch Open 2024. Voor dit grootste dartstoernooi ter wereld in de Bonte Wever te Assen waren maar liefst 6.677 inschrijvingen! Het hadden er zelfs meer kunnen zijn, maar helaas hadden vele Engelse darters zich niet ingeschreven voor dit toernooi. Desalniettemin een recordaantal voor dit prachtige toernooi! De leden van onze bond waren zeer succesvol op dit toernooi.

Warming-up toernooi
Meer dan 650 heren begonnen donderdagochtend aan het warming-up toernooi, waaronder diverse PDC-tourkaarthouders die mee mochten doen aangezien het niet live werd gestreamd. Jarno Bottenberg kende geen succes en verloor al vroeg in het toernooi.

Jurjen van der Velde was de overgebleven tourkaarthouder die wel prima wist te presteren in Assen. Met zeges op onder meer Nigel van Milligen, Benjamin van Erven en Gerko Tibbe bereikte hij de kwartfinales, waarin hij titelverdediger Wesley Plaisier trof. Hij noteerde in zijn laatste drie wedstrijden op weg naar de kwartfinales gemiddeldes van 97, 104 en 98. Na een 2-0 voorsprong van Van der Velde wist Plaisier mede dankzij een geweldige 132-finish de partij alsnog met 4-2 naar zich toe te trekken. Hij was ook de favoriet in de halve finales, maar liet zich daarin verrassen. De Fries Luitsen Elzinga versloeg hem in een beslissende leg.

Elzinga mocht het in de finale gaan opnemen tegen Tonny Veenhof. Op weg naar de finale was hij onder meer te sterk voor Jeffrey Mevissen (3-1), Kevin Mast (4-1) en Mike van Leeuwen (4-2). Elzinga begon ijzersterk aan de finale, met finishes van 68 en 78 greep hij de eerste twee legs. In de derde en vierde leg misten beide heren wat dubbels, waardoor de legs werden gedeeld voor een 3-1 voorsprong. Met een 18-darter hield Elzinga vervolgens zijn eigen leg en kwam daarmee ook op matchpoint; 4-1. De overige twee legs gingen met de darts mee, waardoor Elzinga in 16 pijlen de finale met 5-2 naar zich toe trok. Een uitstekende start van het weekend voor Luitsen.

Finale
Luitsen Elzinga 5-2 Tonny Veenhof

Halve finales
Luitsen Elzinga 4-3 Wesley Plaisier
Tonny Veenhof 4-2 Mike van Leeuwen

Junioren
De juniorenfinale was een finale met een volledig FDB-tintje. Cor Beukema is lid van de FDB en zijn tegenstander Ruben Baalmans was dit in het verleden ook. Beukema en Baalmans vochten mede door afwezigheid van Engelse jeugd in de finale om de titel. De snelle Fries Beukema scoorde beter en kwam op 1-0. Een rustige Baalmans maakte 1-1 en had zelfs de kans om op voorsprong te komen.

Dat lukte niet. Beukema kwam langszij en gooide 84 met twee pijlen uit (2-1). Baalmans vocht zich terug in de wedstrijd. Beide jongens gooiden een 180’er, maar Baalmans pakte de leg. Even later prikte de Groninger bullseye raak voor een 78-finish. Hij kwam op een 3-2 voorsprong. Baalmans bleef koel, overleefde breakkansen van Beukema en raakte dubbel 1 voor de titel.

Finale
Ruben Baalmans 4-2 Cor Beukema

Halve finale
Cor Beukema 3-0 Leopold Averbeck
Ruben Baalmans 3-0 Jake Jesurun

Dames
Bij de dames is er helaas geen prijs in de wacht gesleept. Onze beste dame was Nathalie van Marm. Zij wist het de latere finalist en titelverdedigster Aileen de Graaf nog moelijk te maken bij de laatste 32. Ze verloor maar nipt met 4-3 van Aileen.

Heren
Bij de Heren waren onze leden goed vertegenwoordigd. Er waren 6 leden die zich wisten te plaatsen voor de finaledag op zondag; te weten:
– Jarno Bottenberg
– Meinte Hibma
– Dennis Iedema
– Nelis Zijnstra
– Marc Ijtsma
– Wiard Altena

Helaas verloren zowel Marc als Wiard hun eerste wedstrijd en was het toernooi voor hen direct voorbij. Dennis, Meinte en Jarno kwamen iets verder; Dennis verloor van de later kwartfinalist Christian Kist en Meinte ging er vlak voor de kwartfinales af tegen Bram van Dijk.

Jarno Bottenberg heeft zich gekroond tot de TOTO Dutch Open Darts-kampioen van 2024. In een zinderende finale tegen Wesley Plaisier trok Bottenberg aan het langste eind dankzij een fabuleuze finish: 131 via twee keer tops. De wedstrijd begon stroef. Beide heren hadden moeite met de dubbels in de eerste leg. Plaisier won de eerste set zonder in de problemen te komen met 3-0. In de tweede set kwam Bottenberg beter in de wedstrijd: hij pakte de eerste leg met een 56-finish. Ondanks dat hij dezelfde set nog op achterstand kwam, trok Bottenberg de stand gelijk. Ook na vier sets was de stand gelijk; de vijfde set moest de beslissing brengen. In die vijfde set begon Bottenberg ijzersterk. Hij pakte de eerste twee legs en kreeg een matchdart in de derde. Die werd nog gemist, maar in de vierde leg viel de beslissing alsnog. Bottenberg gooide 131 uit via twee keer tops.

Finale
Wesley Plaisier 2-3 in sets (3-0, 2-3, 1-3, 3-0, 1-3) Jarno Bottenberg

Halve finale
Wesley Plaisier 2-0 in sets (3-0, 3-2) Sascha Stuhlemmer
Jarno Bottenberg 2-0 in sets (3-1, 3-0) Jeremy Derksen

Kwartfinale
Wesley Plaisier 5-2 Bram van Dijk
Christian Kist 4-5 Sascha Stuhlemmer
Jarno Bottenberg 5-2 Arjan Konterman
Sybren Gijbels 1-5 Jeremy Derksen

Laatste 16
Bram van Dijk 4-1 Meinte Hibma
Jarno Bottenberg 4-2 Patrick Schop

Laatste 32
Meinte Hibma 4-0 Alwyn van Saarloos
Jarno Bottenberg 4-0 Gerwin Spanjers

Laatste 64
Meinte Hibma 4-3 Maikel Mossou
Christian Kist 4-1 Dennis Iedema
Jarno Bottenberg 4-1 René Janssens
Jerry Hendriks 4-0 Nelis Zijnstra

Reacties:

Laat een reactie achter