Opzet competitie seizoen 2022-2023

Bericht:

Afgelopen dinsdag, 14 juni, is er op de ALV een besluit genomen om de competitie opzet te veranderen. Dit om het niveau per divisie weer een beetje gelijk te krijgen. Afgelopen periode is gebleken dat er toch veel teams gestopt zijn omdat de verschillen in de poule te groot waren en er daardoor geen plezier meer was. Vanuit de leden kwamen er verzoeken en voorstellen om hier aanpassingen in door te voeren. Deze voorstellen zijn uitgebreid besproken en is er vervolgens een stemming geweest waarin besloten is om terug te gaan naar maximaal 8 teams per poule.

Dit heeft een impact op de competitie opzet. In deze nieuwe opzet gaan we een anderhalve competitie spelen, 3 keer tegen elke tegenstander.
Hierdoor zal het seizoen 21 speelweken kennen. Daarmee is er dan ook voldoende ruimte om de bekerwedstrijden gewoon op de dinsdag te behouden en bestaat er de mogelijkheid om een aantal keer per jaar een “inhaalweek” in te plannen.

Dit houdt concreet in dat er dus ook verschuivingen in divisies gaan komen. Hieronder volgt een uiteenzetting over hoe dit ingedeeld gaat worden.

Eredivisie: (8)
6 teams uit de promotie poule
2 teams uit de degradatie poule

1ste divisie: (16)
4 teams uit de degradatie poule Eredivisie
6 teams uit elke promotiepoule 1ste divisie (12) 

2de divisie: (32)
3 resterende teams uit de promotiepoules 1ste divisie
14 teams uit de degradatiepoules 1ste divisie
15 teams uit de promotiepoules 2de divisie

3de divisie: (64)
16 resterende teams uit de promotiepoule 2de divisie
30 teams uit de degradatiepoules 2de divisie
16 poulekampioenen 3de divisie
2 beste nummers 2 uit de 3de divisie.

4de divisie: (128)
Alle resterende 118 teams uit de 3de divisie met aangevuld eventuele nieuwe teams die inschrijven.

Bovenstaande indeling is gebaseerd op het aantal teams dat de afgelopen competitie heeft uitgespeeld, waarbij ervan uitgegaan wordt dat alle teams blijven bestaan en zich ook weer gaan inschrijven. Eventuele veranderingen hierin kunnen gevolgen hebben met doorschuiven van teams. Echter is dit doorschuiven van minder grote impact dan de afgelopen jaren.

Voor sommigen zal dit lijken alsof ze niet gepromoveerd zijn en voor sommige alsof ze gedegradeerd zijn. Dit is echter niet het geval; het is een nivellering van de niveaus waarbij een ieder weer op het eigen niveau kan spelen. Dit heeft ook impact op de spelvorm die gehanteerd zal worden. Zoals reeds in een eerder stadium besloten zal er weer een Round Robin gespeeld gaan worden in de 3de divisie. Voor de Ere-, 1ste en 2de divisie geldt dat dit een Round Robin blijft spelformat best of 7. De 3de divisie gaat een Round Robin spelen spelformat best of 5. De 4de divisie blijft een Teamgame 1001 spelen.

Wij hopen dat deze opzet ertoe bij zal dragen dat de speelvreugde weer toeneemt en er daardoor minder teams afhaken en wellicht er ook weer een groei in het aantal deelnemers zal ontstaan.

Reacties:

Reacties

 1. Andries spin 20/06/2022 - Reageer

  Is t nu niet zo dat t verschil van eerste naar ere niet te hoog wordt als je kijkt naar de top 8 van de ere wordt het een te groot verschil van eerste naar ere en zullen eigenlijk de zelfde teams wat blijven heen en weer schommelen
  Wat je nu doet is dat de ere eigenlijk vrijwel altijd uit de zelfde teams zal blijven bestaan degene die degraderen zullen ook weer makkelijker promoveren ik ben t ook eigenlijk er niet mee eens ook al ben ik niet op de ledenvergadering geweest dit lijkt me niet echt een goede beslissing misschien had t beter geweest om de vraagstelling open te zetten bij alle leden dan bij de 30 die wel konden bij de ledenvergadering
  Maar goed heb t idee dat dit al een genomen besluit is jammer

 2. Ewald 20/06/2022 - Reageer

  Geachte bond,

  wij spelen nu al een aantal jaar met ons team in de 2de divisie en dit jaar moesten we in de degradatiepoule ons vege lijf weten te redden om in de 2de divisie te blijven, dit hebben wij gedaan door bovenaan in die poule te eindigen. nu schetst onze verbazing dat jullie maar bedacht hebben om de competitie opnieuw te gaan delen en degene die in de degradatiepoule hebben gezeten te laten degraderen naar de 3de divisie/ of zoals jullie zelf zeggen de nivellering van de niveaus whahahaha. Ik kan er echt met mijn pet niet bij. Maar goed ik ga er vanuit dat jullie hierdoor nog meer dartteams gaan verliezen. Ik hoogstpersoonlijk heb er zo in ieder geval geen zin meer in, het is gewoon een schande.

 3. Fokke Bekkema 20/06/2022 - Reageer

  Wat een klote beslissing dus dit houdt waarschijnlijk in dat ons team dat al jaren derde divisie speelt en nu in de poule waar wij zitten als tweede zijn geëindigd degradeert naar de vierde divisie ?
  Voor mij is de lol er op deze manier wel vanaf

 4. FDBdarts 21/06/2022 - Reageer

  Ik kan mij voorstellen dat er heel veel vragen zijn over de gevolgen van dit besluit. Vragen hierover kun je het beste stellen aan de competitieleider via competitieleiding@fdbdarts.nl

 5. Andre 21/06/2022 - Reageer

  Beste bond wat fucking onzin allemaal nu zijn we voor de derde keer kampioen geworden in 1e divisie en nu worden we weer genaaid als dit door gaat dan weet ik zeker dat je zeker bij ons zeven teams kwijt raakt

 6. Sergej van Essen 22/06/2022 - Reageer

  Een dergelijk ingrijpend besluit hoort mijns inziens breder gedragen te worden dan enkele tientallen leden die op komen draven bij een ALV. Er had veel beter en meer van te voren gecommuniceerd moeten worden over een dergelijke belangrijke beslissing. Zelfs uit de agenda van de ALV kon je niet afleiden dat deze belangrijke beslissing aan de orde zou zijn. Bij zo’n grote verandering moet je een manier zoeken om alle teams en FDB leden de kans te geven hun stem uit te brengen. Gevolg van deze beslissing is dat geen enkele kampioen promoveert, teams die dachten voor een kampioenschap gestreden te hebben moeten zelfs een divisie lager gaan gooien. Jullie zullen het wel anders uitleggen, maar voor de gemiddelde darter zal het als een degradatie voelen als je een divisie lager moet gaan gooien.

 7. Henk Boerstra 22/06/2022 - Reageer

  Dit is de juiste beslissing naar onze mening. Wij degraderen hierdoor wel, maar dan hebben wij wellicht ook een keer kans om kampioen te worden.Wij verwachten nu kleinere verschillen binnen de competities, dat is toch wat iedereen wil?

 8. Ewald van der Hilst 23/06/2022 - Reageer

  Wij hoeven nergens op te reageren want wat de bond doet is niet rechtsgeldig.
  Wat jullie doen had van te voren zijn leden moeten inlichten.

 9. Sander 24/06/2022 - Reageer

  Geachte Bond

  is het niet mogelijk om eerst te kijken naar alle gederadeerde teams van 3e daar 4e van te maken ? want nu pakken jullie (bijna) alle teams die voor sommige eindelijk gepromoveerd zijn en eindelijk na 2e kunnen of blijven. waar ze hard voor gestreden hebben. om te lezen dat ze weer in 3e mogen beginnen.

  Ik ben van mening net als alle andere dit niet de bedoeling kan zijn.. en als er nieuwe teams komen ongeacht sterkte laat ze net als toen in 4e beginnen sterke teams komen vanzelf boven en de rest blijven wel bij elkaar hangen.

  ik vind dit jammer want hoor veel van we stoppen ermee dit heeft geen zin meer en dat lijk mij niet de bedoeling.

  mis heb ik totaal verkeerde redenering. maar zo kunnen als nog de teams die echt voor hebben gestreden blijven of door gaan van waar ze waren.

Laat een reactie achter